Klatreutstyr til ferskingen – Erlend

Klatreutstyr til ferskingen – Erlend

 

Du har klatra inne på det lokale klatresenteret hele vinteren. Du har pusta inn kalkstøv, du har hatt enorm fremgang, skoa dine begynner å lukte surt, og du kjenner at melkesyre gjør deg gira. Plutselig er det vår og alle folka forsvinner fra senteret. Hva skjer da?
Med våren kommer utesesongen, og det du har trent for hele vinteren skal realiseres gjennom prestasjoner på ekte stein. Hvor hardt du klatrer inne er det ingen som bryr seg om, det er ute som gjelder!

Tilværelsen innendørs er enkel og trygg. Du trenger sko, sele, tau, kalkpose og en taubrems. Når du nå skal ta steget ut, åpner det seg en ny stor verden som kan føles litt uoversiktlig. Fortvil ikke, så snart du får kontroll på et par ting er du raskt tilbake i komfortsonen. Det er det vi skal hjelpe deg med nå!

Om du kun har klatret innendørs, er det sportsklatring som er det mest nærliggende å gå i gang med. Altså klatring der det henger permanenter borrebolter i veggen. Det er stor overføringsverdi fra innendørsklatring og det skal ofte ikke så veldig mange økter til for å komme opp på det tekniske nivået du har innendørs. Likevel krever utendørsklatringen mer av håndverket ditt. Det er mye vanskeligere å se og finne taka. Det kan være løse steiner i ruta. Hvilken vei er det best å henge opp kortslyngen? Førstebolten henger høyt, og det kan være farlig å falle, etc etc. Farene er langt flere utendørs, og det er uendelig mange flere vurderinger du må gjøre. Det er kun erfaring som gjør deg i stand til å mestre disse momentene, så i starten er det lurt å klatre med noen som har denne erfaringen, og i tillegg møte de nye utfordringene med respekt.

Sko, sele og taubrems:
Når det kommer til utstyr så er det ganske likt det du kjenner fra innendørsveggen. Det er ikke  spesielle seler, taubremser eller sko for utendørsklatring, du bruker akkurat det samme utstyret. Men utendørs vil du merke at du får bruk for utstyrsløkkene på selen. Du vil nå merke om de fungerer godt, og om de er riktig plassert.

Angående sko har jeg et lite tjuvtriks jeg bruker når jeg kjøper nye. Ta på en tynn plastpose rundt foten når du tar på deg skoen første gangen. Da vil foten din skli bedre på plass og du vil få en bedre følelse av hvordan skoen vil bli etter litt bruk!

Tau
De fleste som kjøper sitt første klatretau går som regel for det aller billigste.  Det er naturlig med tanke på at du ikke vet hvor gira du blir, kanskje havner tauet i skapet om noen måneder. Når du begynner å klatre ute, og det kanskje er på tide å kjøpe inn nytt tau, kan det være greit å gå for et litt dyrere tau som har impregnering. Ikke fordi at du skal klatre når det regner, men fordi at impregneringen også beskytter tauet mot smuss og skitt slik at du får et tau som varer lengre.
For sportsklatring går du for et enkelttau. Når du klatrer i flertaulengders ruter på egne sikringer er det av ulike årsaker praktisk med et dobbeltau (altså at du klatrer med to tau). Disse to typene tau har forskjellige egenskaper og sertifisering, så det er viktig å ikke mikse disse. Kjøp et tau som er sertifisert som enkelttau til sportsklatring.
En god tausekk der du har en duk du kan legge tauet på er også kjekt å ha, så slipper du mye smuss og jord på tauet ditt.

WEB_Image DMM Alpha Trad QD 840844384Slynger
Kortslynger, ekspresslynger, QD, kjært barn har mange navn. Vi snakker altså om de karabinkrokene med en kort slyngene imellom, som henger i borreboltene oppover ruta. I innendørsveggen henger ofte disse fast, men ute må du henge de opp selv.
Det finnes et hav av slike slynger å velge i.  Standard lengde på slynga er 11-13cm, men det kan være greit å ha noen få på 16-30cm også, slik at du kan unngå taudrag om boltene er plassert litt dårlig, eller om du klatrer veldig bratte ruter. Slyngene kommer i dyneema- eller nylonmateriale. Dyneema har lav vekt, men er mindre slitesterke enn nylon. I tillegg er nylonslyngene breiere, slik at de er bedre å ta tak i om du desperat strekker deg etter de.
Av karabinere finnes det i hovedsak to typer. De som har åpning/port/gate formet som en dobbel streng/wire – og de som har vanlig, massiv port. Her er det mange preferanser og meninger. Vi mener det er mest hensiktsmessig å ha en karabinkrok med massiv gate for å feste i bolten. Disse (keylocktypen altså) er helt slett innvendig slik at karabinen ikke henger seg opp i nesen og får ugunstige belastninger. For tauenden er det hensiktsmessig med en wirekarabin. Disse er enkle å klippe tauet inn i, og i tillegg åpner de seg ikke like lett om de dunker inn i fjellveggen når du faller (pga at wiren har lavere masse enn en massiv port). Karabinene blir langt svakere når de er åpne enn når de er lukket, så en wirekrabin er derfor et sikrere valg i tauenden.
Det kan også være greit å ha en 60 cm slynge med skrukarabin i selen. Med denne kan du henge deg opp i ankeret på toppen om du må tre tauet gjennom ankeret for å komme ned.

WEB_Image Black Diamond Vapor fire red 1107796230Hjelm
Mange bruker ikke hjelm når de klatrer på borebolter. Selv om du føler at du har god kontroll når du klatrer, har du ikke kontroll over løse steiner som du kan få i hodet. Det gjelder både den som klatrer og den som sikrer. All fornuft tilsier at du bør bruke hjelm også på sportsklatring. Om du velger å ikke bruke det, bør det være en veloverveid vurdering på bakgrunn av at du er godt kjent på feltet og vet at her er alt fast og fint. Likevel finnes det ingen garanti for at du ikke kan få noe i hodet.  Det samme gjelder om du faller og det er mange utspring og ujevnheter i veggen. Da er faren for hodeskader større uten hjelm.
I dag finnes det utrolig mange lette og komfortable hjelmer – bruk de!

 

WEB_Image Black Diamond Camalot C4 -1351262106Kiler

Et lite kilesett er ikke alltid med på cragget, men vet jeg at det er naturlig sikrede ruter der kan jeg klatre de med et lite kilesett og noen kamkiler. Black Diamond sine stoppers er veldig gode. Det er det første settet jeg kjøpte og jeg synes at metallet i disse kilene sitter bedre enn mange av konkurrentene sine. De veier kanskje litt mer, men det er det verdt. Sammen med kilene er det å ha med seg et lite knippe av de mest brukte størrelsene godt å ha om en skal klatre litt naturlig. Jeg bruker også Metolius sine Master Cams i de mindre størrelsene, og Black Diamond Camalots for medium størrelser. Store størrelser tar jeg sjeldent med.

 

 

Utendørsklatringen kan gi deg sterke naturopplevelser, og er en helt annen aktivitet enn det å klatre innendørs. Alle som er ivrige på innendørsklatring bør ta steget ut og få oppleve dette. Kom dere ut på tur folkens!

 

[unitegallery erlendnytt]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *