Not your average kjærestetur!

Not your average kjærestetur!

Hei. Jeg er Ingrid. Kjæresten min har vært på de høyeste fjella i verden og sjansen for en charterferie til Mallorca i sommer anser jeg for å være svært liten. I stedet skal jeg på min første ekspedisjon til Mont Blanc i sommer og i stedet for å leie guide, har jeg med meg kjæresten min, Torkjel Hurtig.

Selv om jeg er turvandt og liker å klatre, har jeg aldri vært på ekspedisjon før. Foto: Kristine Bjerkestrand Haugsvær

Nå er det kun to knappe uker igjen før avreise mot Chamonix. Planen er å bestige Mont Blanc (4810 moh) sammen med samboeren min, Torkjel Hurtig, og vi har bestemt oss for å gjøre det uten guide. Å gå uten guide er kanskje ikke det mest uvanlige for de som er friluftseksperter, men for meg som aldri har vært på en ekspedisjon før, blir det definitivt en utfordring. Jeg har lest meg mye opp på turen og forhørt meg med andre bekjente som har vært der om hva man kan forvente, hva man må ha med seg og hvilke ruter man har å velge imellom. For å være ærlig blir det forfriskende å sitte i fjellheimen og nyte den spektakulære utsikten over alpene, mens vennene mine hjemme sender snaps av grillings og prosecco.

Samboeren min Torkjel har vært på ekspedisjoner før. Her krysser han en bresprekk ved Camp 1 på vei opp Mount Everest. Foto: Privat

I desember i fjor fullførte Torkjel 7 Summits-prosjektet sitt, og han har i tillegg besteget andre høytliggende fjell i utlandet uten guide. Det roer naturlig nok nervene mine å vite at jeg reiser med en som har såpass god erfaring fra høye topper med luftigere terreng. Likevel bekymrer jeg meg mest for de faktorene vi ikke kan kontrollere: vær, vind og andre mennesker. Vi har valgt å reise når temperaturen er på det varmeste, samtidig som rundt 200 andre ivrige  turentusiaster vil forsøke på toppstøt hver eneste dag. Det gjelder derfor å stå opp tidlig nok til at snøen ikke har rukket å smelte, være ekstra forsiktig i breområdene og prøve å unngå den verste køen.

Det er mye trening før avreise til Chamonix. Foto: Torkjel Hurtig

Forberedelsene er godt i gang, men det er fortsatt en kabal som skal gå opp. Jeg og Torkjel koordinerer etter beste evne, så vi verken unngår å pakke dobbelt eller glemmer noe av det utstyret som kreves. Både riktig type utstyr og bekledning er helt elementært for at vi skal kunne gjennomføre turen på en sikker måte. Man hører jo om uhell som i ytterste konsekvens har endt med dødsfall under ekspedisjoner, men jeg tenker det er viktig å ikke la seg skremme helt av den grunn. Jeg er innstilt på at det kommer til å gå bra, så lenge vi klarer å holde hodet
kaldt og stiller så forberedt som overhodet mulig.

Vi er ofte på tur. Året rundt! Foto: Privat

Når det kommer til de fysiske forberedelsene, så trener vi mest med sekker fulle av
vannflasker i ulendt terreng, for å styrke rygg-, skuldre- og nakkemuskler. For min del er det samtidig viktig å venne meg til å bære en tung sekk på hoftebenet. Til tross for at jeg er turvandt, har jeg ikke båret så tungt som kanskje jeg blir nødt til i Chamonix.

To uker er satt av til reisen vår, men vi har foreløpig ingen ambisjoner angående tidspunkt for tur/retur fra toppen av Mont Blanc. Torkjel og jeg drar dit for å nyte utsikten og bruke god tid på akklimatisering. Underveis skal vi skal bo på de ulike fjellhyttene, og trene på bruk av isøkser og stegjern, så vi får en smakebit av utfordringene vi har i vente. Heissystemet skal vi benytte oss av slik at vi kommer oss kjapt opp i høyden og kan ta noen dagsturer derifra. I tillegg har vi sett på diverse klatreruter lenger nede i fjellet, som vi vil prøve oss på, enten før eller etter bestigning.

Når vi først er i Chamonix kommer vi til å utnytte mulighetene for å klatre andre tradisjonelle ruter enten før eller etter Mont Blanc. Foto: Torkjel Hurtig

Det kommer tidvis til å bli tungt, og jeg vil nok angre på at jeg ikke har trent hardere og mer kondisjon. Men det kommer til å bli litt av et eventyr – og jeg gleder meg sinnssykt mye!

Under oppholdet i Chamonix skal Torkjel og jeg blant annet ha takeover på Vertical Playground sin Instagram-konto @vertical_playground. Vi skal forsøke å legge ut jevnlige oppdateringer og sende direkte dersom det er dekning for det. Du kan også følge turen på våre egne kontoer: @torkjelhurtig og @ingridandreahj, så kommer jeg med et saftig turrefereat når jeg er tilbake igjen!

 

One Reply to “Not your average kjærestetur!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Solve : *
24 + 10 =