Kaptein Rødskjegg

Kaptein Rødskjegg

Kristian Brønstad, aka Kaptein Rødskjegg, fra en tidligere bestigning i Litldalen. Foto: Emil Bråten
Kristian Brønstad, aka Kaptein Rødskjegg, fra en tidligere bestigning i Litldalen. Ruten er dedikert til hans minne. Foto: Emil Bråten

 

I starten av januar klatret Joakim G. Eide, Aslak Aastorp og Emil Bråten ei ny rute i Litldalen, på veggen “Katedralveggen”. Ruten ble døpt “Kaptein Rødskjegg”, og ble gradert til WI4+. Deres egen beskrivelse følger:

 

Det er gått to og ei halv uke siden førstebestigningen av “Kaptein Rødskjegg” i Litldalen (Sunndal), og tiden er inne for å fortelle hele historien.

CR av Emil Bråten og Joakim G. Eide

 

Område: Katedralveggen/Litldalen/Sunndal

Temp: -15 C, pluss vind

Is-forhold: Varierende mellom fantastisk og god.Klaterbar snø i uttoppingen.

Bestigning: 800m (WI4+, M4, 70* snø)

Retur: Slakterrenna

Klatrere: Joakim Gaupset Eide, Aslak Aastorp og Emil Bråten

 

Lørdag 09 januar 2016 klatret vi en ny rute på Katedralveggen, som ligger rett ved og til høyre for, den kjente Tågbekken. Den brede og islagte veggen er delvis skjult bak en stor rygg, men veggen gir seg til kjenne når du kommer deg opp i høyden. Dette området så sine første bestigninger vinteren 2014 og da ble følgende ruter klatret:

«Åpenbaringen» (FA: Emil Bråten og Kristian Brønstad)

«Lille Patagonia» (FA: Aslak Aastorp og Kristian Brønstad)

Vi døpte veggen «Katedralveggen» på grunn av den mektige framtoningen, og om du ønsker kan du lese mer om bestigningen av de to første rutene på facebooksiden til alpinist.no.

Lørdagens klatretur gikk til høyre for begge de tidligere rutene og følger et diagonalsystem igjennom veggen. Ruten er variert og moro med kaminer, trange passasjer, hjørner og en spektakulær avslutning på bratt snø. Det hele ble til en klassisk alpintur som vi anbefaler varmt! I boken Oppdal og Sunndal Isklatring kan du lese mer om isklatringa i Litldalen. Forøvrig er ikke Katedralveggen nevnt der da disse rutene har kommet til etter utgivelsen av boka. Men på side 312 kan du lese om «Tågbekken» og om returen som er lik for de fleste rutene i dette området.

Denne ruten består av et system av is som leder opp hovedveggen (300m WI4+), dette er hovedruten, men anmarsjen (500m WI3+, M4) bør også nevnes: Først har du valget mellom 150m med WI3+ klatring i en renne eller scrambling opp en rygg til høyre. Følg lett terreng til ei lita klippe kommer til syne, dette er det siste hindringen før du kommer til «Katedralveggen». Til høyre har du den bratte Slakterrenna. Vi gikk opp til bunnen av klippa, traverserte 30m til venstre og satte en standplass i ei lita renne, denne ledet oss till snøflanken under veggen. Merk: Denne traversen kan være ganske krevende om det er dårlige snøforhold, og da er det muligens lettere å miksklatre andre nærliggende linjer. Snøflanken over tar deg til starten på rutene «Åpenbaringen» og «Kaptein Rødskjegg». Skal du klatre «Lille Patagonia» må du ta til venstre under den nevnte traversen og følge renna ved siden av den store ryggen.

 

Ruten er dedikert til vår klatrekompis og gode venn, Kristian Brønstad, en av pionerene på de to første bestigningene i veggen.

 

 

For flere råe alpinturer og oppdateringer på den norske alpinistfronter, sjekk ut facebooksiden til Alpinist.no

 

[unitegallery Kaptein]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *