Kunsten å jakte snø

Kunsten å jakte snø

Nikolai Shirmer er 25 år er bosatt i Tromsø. Han har de siste sesongene tatt skiverden med storm med sine kreative edits og spenstige kjøring. Han jobber som skikjører og filmskaper/fotograf, skal du leve av slikt, må du vite hvor du skal være til riktig tid. Du må være der snøen er! Nikolai deler derfor med oss sine erfaringer. Helt tilbake som 13-åring med pudderdrømmer i Engelberg! Ellers liker Nikolai litteratur, film, forskning, surf og… gulrotkake!

Nikolai Shirmer
Nikolai Schirmer deler med deg sine beste tips for å finne snø til vinteren. Foto: Terje Arntsen
Snøjakter.

 

Karrieren min som snøjakter i startet for 12 år siden i Engelberg med kompisen min Vegard og min far med som oppasser. Jeg og Vegard hadde brukt høsten på å se Free Radicals og lese nok i Fri Flyt om den lille Sveitsiske byen til å tro at det snødde hoftedypt daglig og man fikk Fernet Branca til frokost.

 

Jeg var 13 år gammel. Sjekket snow-forecast daglig før avreise. 3 meter snø stod det. Det var den første erfaringen min med at man ikke stole på kommersielle snøvarslingstjenester. Det er godt mulig det var samlet 3 meter snø i en fonn rundt Titlis, men på alle flanker var snøen varmet opp av Føhnvinden, formet i et slags bølgemønster for så å ha frosset i posisjon. Ikke rolige, rullende havdønninger, men et diagonalt beacbreak; spisse, aggressive formasjoner så store at man ikke kunne gjøre svinger, men måtte skrense nedover dem.

 

Puddersving er puddersving, selv om det er klink is under. Foto: Jeremy Bernard
Puddersving er puddersving, selv om det er klink is under. Foto: Jeremy Bernard

 

Vår sigarillorøykende guide kjørte oss så hardt i bølgene at vi sovnet i 6 tiden de første kveldene.
Den uka påførte meg et emosjonelt traume i den grad at jeg fortsatt ikke helt tror på at det kan være bra i Engelberg uansett hva Oskar Enanders Instagram skulle si i motsatt retning og snow-forecast har ingen skrupler med å melde en meter snø mer enn det kommer (YR.no fungerer overraskende godt i hele verden). Men faktum er likevel at det snør oftere i Alpene, USA, Japan og Canada enn i Norge. Og når det snør faller den i større mengder. Vil man kjøre pudder til armhulene, og man ikke bor i Sogndal, er det derfor ikke til å komme unna at man må flytte på seg for å finne snø.
Foto: Jeremy Bernard
YR.no fungerer overraskende bra over hele verden. Foto: Jeremy Bernard


Skiboms.


De første årene etter at jeg ble fri fra skolens slaveri spiste jeg havregryn til frokost lunsj og middag og brukte de oppsparte midlene til å jakte snø med eskimometoden. Eskimoen stiller seg over hullet i isen og venter, uten en bevegelse – for å ikke skremme byttet, til selen kommer opp etter luft. Det kan ta timer eller dager, men til slutt må selen puste. Å vente på snø i en skibumsleilighet i en alpeby er minst like hardt som å stå stiv som en pinne i minus førti grader. Stor grad av tilstedeværelse av stinkende innersko, romkamerater og oppvask, en diett på nudler og poteter og et tilsvarende fravær av meningsfull stimuli og jenter overleves kun i påvente av snøen som må komme. Og det gjør den jo alltid om man bare venter lenge nok.


Eskimometoden.


For et menneske med sosiale medier og/eller fast arbeid er det klart at eskimometoden ikke er hensiktsmessig. Hvorfor vente tålmodig når det snør kun en dagsreise unna? Og alt ligger kun en dagsreise unna. En grunn kan være at du har reist til USA som 19-åring og du befinner deg midt i en stat uten bussforbindelse med omverdenen og du er for ung til å leie bil (eller kjøpe øl). Frustrasjonen over at det dumpet kontinuerlig i Whistler mens vi satt for andre uke uten snø i Jackson Hole oppleves fortsatt som nær. For oss som har kommet oss gjennom tenårene og inn alderen av leiebiler og arbeid med lønn er dette imidlertid ikke et problem. Mitt ene bud i jakten på snø er derfor:


Stilrent i skogen. Foto: Jeremy Bernard
Stilrent i skogen. Foto: Jeremy Bernard
Aldri book i forkant.


Det koster sjelden mer enn 2-3000kr ekstra å booke direkte før avreise. Å dra på skitur er svindyrt uansett hvordan du vrir og vender på det. Men å dra på en tur som er litt mindre svindyr for å kjøre dårlig snø gir ikke mening. Se an forholdene og dra dit snøen er. Alle skidestinasjoner med pudder er gode skidestinasjoner. Nå har jeg endt i den situasjonen at mitt arbeid med lønn er å reise på skitur for å formidle skikjøring. Disse turene blir paradoksalt nok oftest booket i forkant. Det vi bedriver da er det som på fagspråket er å gjøre det beste ut av situasjonen, og med unntak av Engelberg i 2004, vil man om man leter lenge nok som regel finne god snø i den ene skjermede flekken av nordsiden på fjellet. En puddersving er fortsatt en puddersving selv om snøen over og under var på klink-is. Mitt andre bud i jakten på snø, for dem som må forholde seg til venner og kjærester som ikke holder ut å vente til siste øyeblikk med å bestille tur, er derfor:


Elsk nordsider. Nordsider er din venn. Finn dem.


Eller flytt til Sogndal…


[unitegallery nikolai]

One Reply to “Kunsten å jakte snø”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *