Runes isklatreutstyr

Runes isklatreutstyr

MID7255
Rune har 15 års erfaring med fallende is, kalde tær og finger, og illeluktende adrenalinsvette og har brukt denne erfaringen til å sette sammen det beste stashet for sine isklatreturer.
_MID7337Daglig leder, Rune, har klatret i over 15 år og er en av de lokale i Oppdal som har flest dager på is. I tillegg har han skrevet isklatreføreren for Oppdal og Sunndal. Videre i teksten kan du se hva Rune velger å ha med seg på isklatreturer og hvorfor han har det utstyret han har.

 

Økser
Jeg har brukt det meste som har kommet ut de siste åra. Har klatra ganske mye med økser som Petzl Nomic og Grivel Tech Machine, men har nå konkludert med at jeg liker best økser som har klassisk rett håndtak i enden. De “ergonomiske” variantene er vel og bra på skikkelig bratt is, men de krever ganske presise slag. Det er lite forenelig med stinne underarmer. Jeg har derfor klatra mest med Grivel Quantum Tech de siste åra. I år har jeg kjøpt den nye Grivel North Machine, som er i samme sjanger. Dette er økser som funker veldig bra både til alpine ruter og bratt isklatring.

Stegjern
Grivel G20-stegjernet er utvilsomt det beste stegjernet jeg har brukt. Jeg har alltid klatra med monopoint. Innimellom har jeg testa ut duopoint, men går alltid tilbake til monopoint. Årsaken til det er at jeg kan vri og justere foten når stegjernet står i isen uten at den ene av de to taggene popper ut. G20-jerna har en ekstra “halvtann” slik at jeg får mere støtte når det trengs. I tillegg er de superlette med et bra bindingssystem.

Skruer
Jeg har som regel med meg 12 skruer på en vanlig tur. Regner en da med to skruer til hver standplass så har jeg 8 skruer å sikre med. Om jeg vet at det blir lange og vanskelige taulengder lurer jeg kanskje med et par ekstra. I hovedsak har jeg Grivel 360 E.R -skruer i medium lengde. Mest fordi de er så greie å sette i formasjonsrik is. På grunn av måten sveiva er konstruert og at hodet er lite, får du lurt inn skruene mellom piper og formasjoner. Jeg har også med tre Petzl Laser Speed – på grunn av vekten. Som regel består oppsettet av en kort skrue, to lange til å lage Abalacov-anker og resten i medium lengde.
Skruene oppbevarer jeg alltid i en Ice Screw Up fra Black Diamond – bare husk å ta de ut når du kommer hjem slik at de ikke tørker i futuralet. Selv om vannet renner av er det større sjanse for at skruene ruster.

Tau
Tendon Lowe 8,4 – Jeg er ikke så glad i veldig tynne tau. De er digge å klatre med både på grunn av vekt og mindre friksjon, men når alt kommer til alt så er de tynneste taua laga av akkurat det samme som de litt tykkere, bare med mindre materiale. I mitt hode blir faren for kutt større. Jeg er derfor veldig komfortabel med 8,4mm som dobbeltau. Lowe-tauet fra Tendon har samme vekten som et vanlig 8mm-tau, samtidig som det er godt å jobbe med. 60m lengde er perfekt både på is og klippe. På klippe klatrer jeg aldri lengre taulengder enn 60m, og om det er behov for mer lengde på is så følger jeg heller etter på løpende sikring. Mange av storkanonene velger ofte lengre tau, men til mitt folkelige nivå er 60m midt i blinken.

Hjelm
Her veksler jeg litt, har en Singing Rock Penta som jeg liker godt, men den blir litt liten for meg når jeg bruker lue. Har også en Petzl Sirocco som jeg synes er bra. Begge disse hjelmene er veldig lette, samtidig som de har justeringssystem i webbing og ikke et stort justeringshjul i nakken. Sirocco har myk overflate, slik at den ikke lager skumle lyder i hodet om du slår hjelmen inn i stein (nå er vi på detaljnivå…).

Sele
Singing Rock Onyx – Jeg synes det er greit å ikke ha justering i låra, også på vinterturer. Det er veldig sjeldent at en faktisk har behov for å justerer lårløkkene, og så gir ekstra spenner ekstra vekt. Onyx-selen er enkel med fire utstyrsløkker og en smart hurtigspenne som kan åpnes helt opp. Vekten er fin på rundt 300g og så liker jeg at den er litt fast i fisken.

Støvler
Jeg hater å fryse på beina, derfor har jeg prøvd å finne støvler som er varme, selv om de da blir litt tyngre enn de aller letteste valgene. Salewa Vertical Pro funker godt for meg. De passer den smale foten min (de kommer både i smal og vid utgave) samtidig som de er varme og gode. Mange synes å like støvler med integrert gamasje og glidelås i front. Det er vel og bra, men jeg er litt redd for at disse glidelåsene skal ryke, så jeg har derfor valgt en mer klassisk støvel.

Slynger og karabinere
Som regel tar jeg med meg like mange forlengere som jeg har skruer til å sikre med. Av de har jeg fire slynger på 60cm i 8mm Dyneema som jeg korter inn med karabinene, resten er 18cm ekspresslynger. Til standplass har jeg to enkle karabinere og en skrukarabin samt en 120cm Metolius Monster sling. Det føles bedre med en litt tykkere slynge til standplass. I tillegg har jeg en 120cm slynge med en skrukarabin om en trenger en ekstra lang slynge for skruene eller om standplassen blir kompleks. Karabinene jeg bruker er en miks av alt mulig rart. Mest fornøyd er jeg med Singing Rock Colt-karabinene i forskjellige varianter. De er supersterke med hele 11kN bruddstyrke åpne. Det synes jeg er betryggende med tanke på at årsaken til de få karabinbruddene en har kommer av at karabinene har blitt belastet i åpen tilstand.
Ellers liker jeg veldig godt Petzl Attache som skrukarabin. Endelig en lettvektskarabin med full størrelse.

Hansker
Som regel bruker jeg tynne fleece/softshell-hansker på anmarsjen. Når disse blir våte bytter jeg til Black Diamond Punisher. De synes jeg er et godt kompromiss mellom følsomhet og varme. I tillegg er de polstret over knokene og det synes jeg er godt. Har også et par overtrekksvotter med mammas tova ullvotter liggende på lur om jeg havner skikkelig nede i kjelleren.

Sekk
Jeg har fått nok av sekker med 1000 detaljer som jeg aldri får brukt. Jeg har derfor gått for noe veldig basic. Grivel Zen 30. Den er romslig for å være en 30l- sekk, slik at det er plass til det som skal med. Materialet er superkraftig men sekken er likevel lett. Av detaljer har den bare kompresjonsstropper og isøksfeste. Trenger du egentlig noe mer?

Har alltid med meg termos og sjokolade i sekken. Isklatring er kaldt og ofte ikke så morsomt, så da er det bra å ha noe godt i sekken som kan løfte moralen og humøret. En lett dunjakke og en ekstra ulltrøye er også som regel med.

God tur!

 

 

[unitegallery rune_isklatring]

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *