Tinderangling med ski

Tinderangling med ski

Å klatre opp eksponerte egger og rygger med isøks og tau, for så å kjøre ned en bratt renne, er noe av det mest spektakulære du kan gjøre på tur. Du får en smakebit av mange elementer og må bruke et stort register av teknikker.

Det er også en krevende gren, nettopp fordi du må bruke så mange teknikker – og mange av de bruker du sjeldent i andre sammenhenger. Klatring på løpende sikring, sette sikringer i hard snø eller isete riss, skredvurdering og veivalg. Om du må snu, er valgene for en trygg retur ofte samme vei som du kom opp. Også kan det være tidkrevende.

Men belønningen er alltid den samme; den gode følelsen av en lang dag ute i eksponert terreng med gode kompiser, oftest med en fin nedkjøring på slutten.

 

Rune og Trygve finner veien opp til toppen.

 

Sikringsutstyr
Som regel er ikke vanskelighetsgraden på klatringen den største utfordringen på slike turer. For å spare vekt velger de fleste en slunkent oppsett. Et lite kileknippe, 5-6 lange slynger med karabin. Kamkilene fungerer dårlig i isete riss, så de kan godt erstattes med 3-4 hexer. Disse kan du godt banke på plass med isøksa, og så er de rimelige om du må sette igjen utstyr på en rappell. Om du vil ha med kamkiler kommer Link Cams fra Omega Pacific virkelig til sin rett. Noen tar også med bankebolter, men disse krever mer erfaring for å sette trygt.

Tinderangleturer kan godt gjøres med tynne “randotau” på 30 m. Forventer du at det blir lengre rappeller, tar dere med to som kan knyttes sammen. 5-6 m med 6 mm statisktau er obligatorisk, gjerne med en rap-ring eller maillons til. I blokkterreng finner du ofte gode fester for nedfiring der du kun kan bruke tau som feste.

 

Dag Jørund Vik og Tor Arne Løvoll på vei opp mot Hesten på Tritindan.

 

Isøks og stegjern
Mange kjøper seg toppturøks uten helt å vite hva den skal brukes til. På slike turer er øksa det viktigste verktøyet. Du bruker den til forankring i snø ved å presse skaftet ned i snøen, du kan kile bladet inn i et riss, den fungerer som spaserstokk og støtte, men mest av alt er den din forlengede arm. Snø og stein er kaldt og glatt. Om du lærer deg å stole på øksa og er fortrolig med å bruke øksa også på stein, sparer du tid og krefter og holder deg varmere på fingrene.
En isøks for tinderangling med ski bør være kort (48-53cm), som regel holder det med en. Ikke velg den aller letteste modellen. Finn en øks som har lett krumming i skaftet, et solid blad i stål og gjerne pigg nederst på skaftet.

Så snart det blir for bratt til å krysse seg oppover på ski, må stegjerna på. Stegjern veier mye, derfor velger mange aluminiumsjern eller en kombinasjon av stål og aluminium på topptur. Til snø og skare funker aluminium bra. Men om du går rygger og egger kommer du ofte borti stein, og da er det absolutt å anbefale at ihvertfall frontdelen av jernet er i stål.

Å klatre og rangle med stegjern på stein er rart og føles utrygt før du får litt erfaring. Men etter hvert vil det føles bedre å stå på en liten list med to fronttagger, enn å prøve å få feste med bare skoene. Juster stegjerna slik at de passer til skistøvlene FØR du drar på tur.

 

Sekk
Når det blir klyving og klatring må skia på sekken. Skal du feste skia som en “A” eller legger du de samlet, diagonalt? Vi sverger til diagonalt feste. Da blir du ikke så bred og det blir lettere å komme seg gjennom trange passasjer. Det er også et kjapt oppsett å rigge.
Velg en sekk der du får tilkomst til sekken selv om skia er festa på. Inngang i ryggen eller en glidelås i siden er gode løsninger. Sekken må ha godt bæresystem, da det ofte blir litt vekt i sekken med ski og utstyr på, men velg den ikke for stor. 30-35l holder lenge for en lang dag ute. Det finnes også skredballongsekker som funker bra til dette.

 

Dag Jørund Vik nyter utsikten.

 

Ski og støvler
Den aller viktigste egenskapen til en toppturstøvel som du også skal bruke til tinderangling er at den har godt utslag i ankelleddet. Har støvelen begrensninger her vil klyving og klatring bli låst og vanskelig. Vi har god erfaring med å kombinere lette støvler (rett over 1 kg) med bredere ski (100-110mm). De er en drøm å klyve med, og på godt føre er de gode å kjøre med. Forventer du veldig tøffe nedkjøringer, så kan du prioritere bort klatreegenskaper for bedre kjøreegeneskaper.

Ski velger du alt etter hvilken stil du er ute etter. Men husk at du ofte må bære skia langt på sekken, så de aller tyngste, lengste og bredeste skia kan du legge igjen hjemme. Her spiller også lengde på tur og ambisjonsnivå inn.

 

Husk at det er ingen skam å snu! Snu i tide og gjør vurderinger av vær og føre underveis.

 

Bruk hjelm både på opptur og nedtur, og velg tur etter evne. Mangler du erfaring, bli med en kompis som har erfaring, eller bli med på et kurs. Det viktigste av alt er å komme hjem igjen like hel.

Ta med godt med varm te eller kaffe. Og for all del, ikke glem sjokoladen.

God tur.

Hilsen Rune og Trygve.

 

[unitegallery runeogtrygve]

Legg igjen en kommentar