Skru bulder som en proff

Skru bulder som en proff

Også de vanskeligste
Når du skal skru buldre så bør du teste flyttene mens du skrur

 

_mid1727Erik Hattestad jobber ved Trondheim Klatresenter. Han er proff når det kommer til å skru ruter, og har flere gode tips til hva du bør tenke på når du skal skru, eller hvordan du kan bli inspirert til å kunne skru ruter som inviterer til innovative, fargerike flytt. Her er hans tanker rundt prosessen:

 

Free your mind!

Å skru buldre er som å dykke inn i et univers av bevegelse. Det å stå foran en vegg med blanke flater med kasser fulle av klatretak foran deg, kan relateres til det å stå foran et blankt lerret. Mulighetene er uendelige. Du kan skru verdens hardeste bulder eller verdens letteste. Du kan skru et funky bulder, treningsbulder (krimp, krimp, krimp).

Hvor begynner du?

Det første du må gjøre er å sette av tid, finne frem god musikk og glemme alt annet. Hent frem inspirasjon og glede.

Det neste du må gjøre er å tenke system. Finn frem riktig verktøy som unbrakonøkkel, drill, lange og korte bolter, treskuer til tak som trenger det, stige, HMS- plan, ekstra klomutter og rørtang til å skifte klomutter med. Bruk skruer i samme størrelse, så du slipper å skifte bits. Bits str. 25 funker bra. Har du ikke alt dette tilgjengelig, fortvil ikke. Å ha alt dette tilgjengelig er optimalt, men ikke helt nødvendig.

Sorter takene dine etter farge. Det gjør ting mye letter. Omtrent som med LEGO
Sorter takene dine etter farge. Det gjør ting mye letter. Omtrent som med LEGO

Har du aldri skrudd før, kan du begynne med ett enkelt tak. Sett det midt på veggen. Intuitivt vil hodet ditt fortelle deg at du skal skru venstre-høyre-venstre-høyre. Her må du bare ”free your mind” og bryte ut av dette mønsteret. Sett det neste taket motsatt av det du først tenkte. Voila; En kul idé er født. Hva med å sette det første fottaket en meter opp til høyre for deg, i stedet for rett under deg? Begynner det å ligne litt på cruxet du prosjekterer i Fontainbleau?

Interessent klatring er ikke som å klatre opp en stige. Prøv å se for deg de de kuleste flyttene du har gått ute, eller sett i World Cupen. Tenk også på at små forandringer kan gjøre stor forskjell. En bøtte kan snus på og bli en undercling, eller en krimp kan bli et sidetak.

 

Som skrusjef på Trondheim Klatresenter har jeg tre fokus:

  • Skru morsomt: Klatring innendørs skal være er moro og sosialt. Skru i alle vanskelighetsgrader så buldreøkta gir et par timer med både mestring og utfordringer.
  • Fokus på trening: Mange av de som klatrer innendørs ønsker å bli sterke for å gå hardt ute, eller i konkurranser. Da er det viktig å skru markerte crux med tunge flytt.
  • Det ukjente: Forfølg ideer som gir helt merkelige flytt. En plutselig tanke om et flytt der man er innom et tak tre ganger for å komme seg opp, eller hvor man må opp med beina i dobbel tåhook opp ned for å komme videre. Ta en titt på YouTube og finalene i World Cupen eller de hardeste flyttene Magnus Midtbø, Nalle Hukkataivel og Adam Ondra gjør utendørs nå til dags. Det er virkelig inspirerende!

Om det å jobbe på et klatresenter:

I fjor var vi så heldige å jobbe med Adam Pustelnik som skrur World Cupen. Jeg trodde jeg kunne skru ruter etter 18 år med klatring, men Adam viste meg en ny verden. Han åpnet horisonten med enkle grep. For eksempel det å flytte på takene femti ganger i stedet for ti, eller det å teste ruten femti ganger i stedet for ti. Det høres kanskje elementært ut, men det utgjør en stor forskjell. Du står igjen med et resultat som er gjennomtenkt og utprøvd. Ingenting er tilfeldig. Som i en god bok. Ingen tilfeldige ord.

Jeg trodde jeg kunne skru ruter etter 18 år med klatring, men Adam viste meg en ny verden.

Inspirasjonen du startet med, resulterer i buldre så fulle av energi at du nesten ikke kan vente med å ta på skoa.

En annen god lærdom (enkel, men lett å glemme) er at for å kunne teste, må det være en landingssone under veggen. Ha alle takene i en kasse, verktøy i en egen boks, skruer og bolter i en kasse med god avstand til veggen, og flytt stigen før du tester. Ha alltid takene ordnet, og ikke la ting flyte under veggen. Er du ikke fornøyd, er det bare å nullstille seg, og begynne på nytt. Å skru kan være tidkrevende.  Prøv og husk tilbake til følelsen du fikk første gangen du klatret. Var det et rush? Tenkte du at dette ville du gjøre resten av livet? Den første klatreøkta på letteste nivå, var antagelig like kul som å pushe prosjekter.

Du bør prøveklatre alle flyttene i bulderet ditt. Da føler du på hva klatreren kommer til å føle
Du bør prøveklatre alle flyttene i bulderet ditt. Da føler du på hva klatreren kommer til å føle

Å skru bulder på alle nivå er viktig. De letteste bulderne kan fungere som oppvarming eller mengdetrening, og har ingen nedre grense. På samme måte som de hardeste bulderne ikke har en øvre grense. Har du en blank flate uten fast struktur, kan du skru buldre til en 8C+ buldrer, eller next level 9A. Og husk, de letteste bulderne må være interessante selv om de er lette. Ingen blir inspirert eller kjenner på følelsen av mestring, ved å klatre opp en stige.

De letteste bulderne må være interessante selv om de er lette

En god regel er å skru bulder som man selv kan klare å gå. Har du derimot en vill idé du ikke klarer selv, kan du la noen som er sterkere enn deg, teste den.

 

Visualiser før start

Interessante buldre har alltid et crux. Altså en vanskelig del som gjør deg gira. Et scenario kan være at du må sette fingrene i push på tynne underclinger, før du må heve skulder 50 cm opp til venstre, sette høyre fot på slapt fottak, før du må matche skulder. Høyre hånd en meter til høyre på pinch, stramme opp kroppen og catche på en bøtte en meter opp. Ser du for deg flyttene?

Visualiser som en utforkjører før start. Tenk på flytt du har gått ute, skru opp musikken, la tankene flyte og gled deg til å teste. Sitstart? Harde bulder utendørs har ofte sitatstarter. Skru bulder med sitstart for å trene. Sitstart blir aldri brukt i konkurranser for at publikum skal ha full oversikt over alt som skjer. Men som sagt; sjekk World Cupen på YouTube for inspirasjon.

Å buldre er som å steppe ut av det dagligdagse og gå inn i en 3D verden av bevegelser. Det er noe helt spesielt. Free your mind, og sett fottaket høyt opp istedenfor rett under deg. Enjoy!

 

 

 

[unitegallery buldrerommetoppdal]

One Reply to “Skru bulder som en proff”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *