Hva bør du ha i sykkelsekken?

Hva bør du ha i sykkelsekken?

[unitegallery Terje]
_MID1044De aller fleste av oss bruker sykkelsekk når de er ute på stitur, men hva bør sekken din inneholde? Terje er den med flest timer på sykkel her på huset og har deltatt i mange norgescuper og verdenscuper, både downhill og enduro. Sekken hans innholder nøye utvalgte verktøy som gjør han forberedt til å takle de fleste problemene han måtte møte på både korte eller lange turer.

 

WEB_Image petrol red ruby-1538644157Sekken

Sekken jeg bruker mest er Evoc Stage 12l. Jeg vill at sekken min skal være minst mulig, så jeg ikke føler den er til bry når jeg sykler. Samtidig må den være stor nok til å få plass til utstyret jeg har med på tur. Stage sekken har et unikt bæresystem, som gjør at den følger mine bevegelser: skulderstroppene er festet i en D-ring, som gjør at stroppene kan bevege seg fritt fra selve sekken. Sekken har god ventilasjon, hjelmfeste, verktøylomme og plass for drikkesystem for opptil 3 liter.

 

 

WEB_Image 2 l-1695731819Drikkesystem

Jeg bruker Evoc sitt drikkesystem på 2 liter. Du kan koble slangen fra selve blæren, noe som gjør det lett og fylle vann. Oftest har jeg 1-1,5 liter vann med meg. Går jeg tom, finnes det ofte en bekk i nærheten. Skal jeg sykle fort, så prøver jeg å ha lite drikke i sekken, og kanskje heller noe i ei drikkeflaske i ramma (for de som har plass til det). Det finnes bare én flaskeholder som funker for stisykling: King Cage!

 

 

WEB_Image Maxxis Welter Weight Presta 27 5 Slange1218653446Slanger

Slanger er et must å ha i sekken. Følelsen når du er ute på tur og får punktering uten slange i sekken, er skikkelig kjip. Jeg har alltid med meg én slange, av typen Maxxis Welter Weight 27,5. Welter Weight slangen er ganske lett og tar liten plass i sekken, men også relativt robust – derfor velger jeg den. Siden jeg har bare én slange i sekken, har jeg også et lite lappesett med meg. Det kan jo skje at du punkterer flere ganger. Her bruker jeg Park Tool Super Patch. Ferdige patcher som strekker seg når slangen får luft, så slipper du holde på med lim og dritt.

 

 

WEB_Image Crankbrothers Sterling SG kort pumpe me-1654660123Pumpe

Jeg har opptil to forskjellige pumper i sekken. Én til dekk og ofte også én til demperene. Det finnes pumper som du kan bruke både til dekk og dempere som funker greit, slik som Topeak Shock’n Roll, men jeg liker best å ha en til hver.  Jeg har en Crankbrothers Sterling LG for og fylle luft i dekkene. Dette er en lang pumpe med dobbelt stempel og høyt trykk. Du får rask pumpet opp dekket, og får nøyaktig trykkmåling. Som demperpumpe bruker jeg en digital pumpe fra Ryder. Maks trykk på 300psi og en egen knapp for finjustering.

 

 

WEB_Image Crankbrothers Y16 smart multiverktøy 26418589136Multiverktøy

Multiverktøy er noe du må ha i sekken. Det finns mange forskjellige typer og velge blant. Det viktigste er at du har forskjellige unbrakonøkler, t10, t25 torx og kjedekutter. Jeg bruker Crankbrothers Y16 multitool. Den har unbrako i str 2 til 8, torx t10 og t25, skrutrekker (stjerne og flat) og en god kjedekutter. Vekten er 260g.

 

 

WEB_Image Lifesystems Light Dry Pro First Aid Ki1565263364Førstehjelp

Førstehjelps kit er også veldig bra å ha i sekken. Velg et som har basic utstyr, og ikke tar for stor plass. Jeg bruker Lifesystem Light & Dry Pro. Dette er et førstehjeps kit i 42 deler, veier 156g og har en dimensjon på 160 x 140 x50mm. Jeg legger også alltid oppi nål og trå, hvis det ikke følger med i settet. Hvis du eller kompisen er skikkelig uheldig, er det ikke sikkert at en sårstrips er nok. I tillegg er det lurt å ha noe solid sportsteip. Det kan brukes til mye allsidig.

 

WEB_Image citro1822139794Jakke

Det kan være veldig greit og ha en vindjakke i sekken, siden vi faktisk bor i Norge. Jeg bruker og ha med meg en Dynafit Traverse GTX jakke. Dette er en fin jakke for deg som vil ha mest mulig, ut av minst mulig. Jakken er vind- og vanntett (22000mm vannsøyle), teipede sømmer, hjelmkompatibel hette, kan pakkes i hetten og veier 268g. Jeg tenker at om du først skal ha med jakke, ta med en skikkelig en.

 

 

3007-539a1-product_detailMat og drikke

Jeg bruker ikke og med meg så mye mat på tur. Det er noe jeg også har fått svi for av og til når den berømte veggen kommer.. Som oftest har jeg med meg litt nøtter og en energibar, det holder lenge. På litt lengre turer har jeg med meg et par brødskiver og en Snickers i tillegg. Skal jeg på skikkelig fegtur, ligger det også en 0,33 Cola i ytterlomma.

4 Replies to “Hva bør du ha i sykkelsekken?”

  1. Hei Jahn,

   Tubelesguffe har jeg aldri med meg på tur, med tanke på at jeg har med slange. Jeg kjører tubeless men får jeg punktering, er det enklest og raskest og sette i en slange. Da kommer jeg meg fort igang igjen, så kan jeg sette opp tubeless igjen når jeg kommer hjem. Når du kjører tubeless er det omtrent alltid hull i dekket som gjør at du punkterer. Min erfaring er at det da ikke hjelper med ekstra guffe i sekken likevell, siden det er vanskelig og få tett. Hvis du leser under avsnittet slange, vill du se at jeg har med lappesett i sekken. Her bruker jeg Parktool superpatch. Kjedelås og girøre var det bra du nevnte. Det her jeg selvsagt alltid liggende i sekken, men det gikk helt enkelt i glemme boka når jeg skrev innlegget. Kjedekutter har jeg også i sekken. Det er en del av multiverktøyet mitt, som beskrevet i innlegget.

   Mvh

   Terje

  1. Når dette problemet oppstår, er du altså på punktering nr 2. Evt ikke orket å satt opp igjen tubeless etter sist gang du punkterte. Min erfaring er at om du tørker av slangen godt der du skal lappe, så sitter det bra. Hvertfall godt nok til at jeg kommer meg hjem. Tørk slangen godt med det du har tilgjengelig og sørg for at den er tørr før du setter på lappen. Maser lappen godt på med fingrene. Dette er uansett en nødløsning og ikke noe jeg lar stå på permanent, bare så jeg kommer meg ned fra fjellet.

   Terje

Legg igjen en kommentar