Trygves toppturutstyr

Trygves toppturutstyr

Førstehjelp Leatherman Skredsøker Lett dunjakke Dynafit Vulcan Skarejern Feller Staver Mammut Pro R.A.S Kompass Prusikktau Bivybag Kart Tørre klær Favorittlua Hansker Goggles Termos Drikkeflaske Matpakke Nøtter Spade Isøks Søkestang Skistropp Ski […]

UTSTYR FRA FOLK SOM BRUKER DETtrygve

 

Trygve jobber som butikksjef på vpg.no. Her forteller han om utstyret han tar med seg på topptur:

 

 

Sekk: Denne skredsekken fra Mammut er nesten like lett som en helt vanlig topptursekk, og er funksjonell og god. Det er kanskje det viktigste? At en slik skredballongsekk er så lett og god at det blir den naturlige tursekken din. Ingen planlegger å bli tatt i skred, og den er heller ikke der for å rettferdiggjøre større risiko, men som backup hvis jeg skulle dumme meg ut. Da kan den ha en effekt (ny, uavhengig forskning tyder på at den omlag halverer sjansen for å dø dersom du utløser den i et skred). Sekken er en Mammut R.A.S. Light med 30 liter pakkvolum.

Det er kanskje det viktigste? At en slik skredballongsekk er så lett og god at det blir den naturlige tursekken din.

Førstehjelp og repsett: Førstehjelpspakka inneholder enkel forbining, bandasje og plaster, trekant, og selvsagt; sportstape og ducktape. I tillegg har jeg lagt til et repsett med sikkerhetsnåler, splintsett for skistaver, ekstra AAA-batteier (for skredsøkere) og et multiverktøy. Det er et Leatherman Skeletool med bit-driver, og forlenga bits med pozidrive 3 og torx 20. Da kan mange bindingsproblemer løses i felt.

Bivybag: Denne lille sekken kan redde deg ved værskifte eller skade. Jeg har også brukt den som provisorisk slede for å slepe en skadd person ned. Det funker så lenge det er bratt nok og litt kompakt snø. Har en taustump i posen for å kunne lage slepeline. Bruker en Ortovox Gemini single.

Kart og kompass: Dette er med på de fleste turene, og har ikke gått av moten. Kompasset bør også ha clinometer, slik at du kan følge med på brattheta. En Ortlieb D02 kartmappe er fin, eller er den nye Norge 1:50 000-serien på vannbestandig fiberduk, og kan egetlig legges rett i f. eks brystlomma. Kompasset er Silva Expedition S – en klassiker.

Liten termos: Denne fikk jeg av en svenske jeg hadde med på tur. En tursekk bør alltid inneholde kaffe! Men topptur handler ofte om kompromisser. For å lette sekken lager jeg ofte espresso i steden for vanlig kaffe, og bruker en veldig liten termos.

Mat og drikke: Jeg drikker vann på tur, og har 1-2 liter i drikkeblære i sekken. I tillegg har jeg med ei lita flaske med 3-4 dl med saft. Det er vanskelig å følge med når drikkeblæra blir tom, på denne måten har jeg alltid en liten styrketår i backup. Ellers noen brødskiver og en pose med nøttemiks på lur, evt en sjokobit.

Skredsøker: Jeg er veldig vant til, og trygg på, BCA Tracker3. Det er ikke så farlig hvilken du har, bare du kan å bruke den. Det er kanskje litt omstridt å gjøre det slik, men jeg bruker ikke bæreselen. Jeg har fikset festepunkt for sikkerhetsleashen i lomma på toppturbuksene mine, og har skredsøkeren der.

Spade og søkestang: Sjelden i bruk, men må være med og fungere hvis du en dag trenger det. Sørg for å få prøvd å sette sammen begge deler, og vite hvordan det fungerer. Jeg har BCA B-1 EXT spade og BCA Stealth Carbon 260 søkestang.

Dunjakke: Når det er vinterforhold uten fare for regn og sludd, kutter jeg ofte ut skalljakke. Jeg går som regel i softshell bukse og jakke (Arc´teryx Sawatch bukse og Dynafit Mercury jakke), og har med ei dunjakke som er varm og vindtett, som jeg tar på meg under pauser, hvis jeg blir kald, og før nedkjøring. Dynafit Vulcan down jacket tar liten plass, men er ganske varm og god.

Ekstra klær: Jeg har alltid med meg ei ekstra ulltrøye for å ha rett på kroppen, og av og til også en tykkere ull eller fleece. Denne synes jeg det kan være fint å pakke i en superlett vanntett pose, slik at jeg er sikker på at den er tørr (STS Ultrasil 3 L). Ulltrøya er som regel Icebreaker 260 eller liknende, og tykkere enn den jeg bruker oppover. Et par lette, men gjerne varme og selvfølgelig tørre hansker er også fint å ha med. Hansken på bildet finnes ikke lenger, men tilsvarer Dynafit Mercury DST glove. Har også med ei tykkere lue i ull. Denne kjøpte jeg på Sunndalsøra på 90-tallet, og jeg tror det er Burton? I alle fall tykk og i ull.

Briller: Oppover går jeg med brebriller (Julbo Bivouak Zebra), mens jeg har goggles i sekken til nedturen. Som regel har jeg kontrastfremhevende glass i gogglesene. De beste når det er flatt lys er Scott LCG med Light Amplifier linse.

Feller: Jeg har lenge brukt G3 Alpinist, men har det siste året gått en del med Pomoca. Disse glir enda bedre, og er lettere å har mindre pakkvolum. Men de er litt vanskeligere å tilpasse til skia. Pomoca Tipon Ready2Climb

Staver: Solide og driftsikre teleskopstaver. 4frnt Icicle er en slik stav. Jeg kjører med dem litt lavere enn 125 cm, og har dem ti cm høyere når jeg går.

Støvler: Jeg har vært veldig fornøyd med disse Dynafit Vulcan-støvlene. Selv om disse er veldig gode kjørestøvler, så er det lav vekt og godt gå-utslag. De nye Khion-støvlene ser også veldig fine ut, men Vulcan-støvlene tåler en sesong til. En Booster-stropp eller liknende funker bedre enn originalstoppa.

Øks og stegjern: På bratte turer har jeg som regel med øks og stegjern. Grivel Air Tech Carbon øks er virkelig fin. Du trenger ikke karbonskaft, men det er mer behagelig å holde i når det er kaldt. Det finnes lettere økser, men hvis du treffer på is og islagt stein – ikke bare skare – vil du være glad for det varmsmidde bladet! Haute Route stegjern gjør jobben, men skulle jeg kjøpt nye hadde jeg heller valgt Grivel Ski Tour, spesielt hvis du har store støvler.

Bindinger: Jeg er 90 kg tung, og med bakgrunn som utforkjører, så hender det at jeg har hatt problemer med at ski faller av. Dyanfit Beast er etter min oppfatning de beste tech-bindingene på markedet i så måte. Varianten med DIN 16 er litt tunge og veldig kraftige. Beast 14 synes jeg er et supert kompromiss på litt lettere breiski. Den roterende frambindingen og forspente hældelen gjør virkelig en forskjell, så denne stoler jeg helt på , uten noen gang å ha følt for å låse frambindingen i kjøremodus.

Disse skia får du kun i vpg-butikken på Oppdal, eller på EVIski.com.

Ski: Endre Hals lager verdens beste toppturski i en låve på Lønset i Oppdal. Sunndalsfjella er ei ski for aggressiv frikjøring, men som er laget veldig lett med luftkanaler i kjernen og karbonfiber laminat. Det eneste kompromisset er at de er lettere enn hva som er optimalt for kjøring. Derfor har Endre utvikla 200-grams lodd du skrur på skia i spesielle inserts, og vips så er de mer stabile om du skal dra på nedover (fordi vekt er tyngre på beina enn i sekken).

Disse skia får du kun i vpg-butikken på Oppdal, eller på EVIski.com.

Ei anna ski jeg bruker mye, er den nye 4frnt Raven i 190 cm lengde. Den har mye av de samme kjøreegenskapene som 4frnt Hoji, men nedskalert til ei litt smalere og turvennlig ski Merk at 190-lengda har en ny form, og ikke er helt lik 184-skia.

[unitegallery toppturdetaljer2]

4 Replies to “Trygves toppturutstyr”

  1. Flott artikkel! God veiledning på en velpakket sekk, og tips til utstyr. Skulle ønsket bildene var i farger. Da hadde det vært letter å se hva som lå plassert på gulvet.

    1. Takk for innspill! Trygve har god peiling, og vi skal se om vi finner en enda bedre måte å vise fram utstyret på i fremtiden! 🙂

    1. Hei Andreas! Jeg har aldri veid sekken slik som den er pakket. Vekta kommer også veldig an på hvor mye drikke jeg tar med. I tillegg er f.eks stegjern og øks og evt klatreutstyr tungt. Tipper den klokker inn på mellom 5 og 8-9 kilo avhengig av type tur og forhold. Men generellt prøver jeg å pakke kompakt og lite. Du kjører mye dårligere på ski med en tung og stor sekk, spesielt hvis den er dårlig balansert og ikke komprimert inntil ryggen. /Trygve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *