Vinterklatring i Siruana

Vinterklatring i Siruana

Raco de Misa i Siruana byr på klatring i verdensklasse
Raco de Misa på Montsant byr på klatring i verdensklasse

Ord og bilde: Thomas Vekve.

Vi elsker vinter! Snø og is innbyr til mye artig i vinter-Norge, men ventetiden for å kjenne tørr stein under fingrene kan bli vel lang. Er du av de som kjenner at det kan bli vel lenge å vente så er muligheten for å døyve lengselen egentlig ganske nær.

 

Sør i Europa er det svært levelige forhold store deler av den perioden vi har vinter, samtidig som det mange steder er ufattelig mye bra stein å klatre på.
Har du ubegrenset med tid så kan du finne ut av de mange mulighetene på egenhånd, men hvis har lite tid og «forventer effektivitet», så les videre.

Spania består nesten bare av stein kan det virke som. Samtidig er en del av flyplassene der lett tilgjengelig for oss nordmenn og ofte til en rimelig pris i vinterhalvåret. Vi er en gjeng middelaldrende familiefedre som i mange år nå har flydd til Spania for en ekstra lang langhelg i løpet av vinteren. De siste årene har vi flydd til Barcelona. Med det som utgangspunkt kan du egentlig bli ganske ubesluttsom, siden det innenfor 2 timers bilkjøring fra flyplassen er uendelig med sportsklatring i verdensklasse. Vi har de siste årene satset på Siurana som base.

Klatringen i Siruana er åpen hele året!
Klatringen i Siruana er åpen hele året!

 

Hvorfor det? Det har vært klatret i Siurana i mer enn 30 år, men det skjer kontinuerlig utvikling så man går aldri tom for ruter. Per nå er det flere tusen ruter, og det skulle jo holde for enhver. Når stedet også har en del ikoniske ruter og jevnt over veldig bra kvalitet på rutene så skjønner man at dette stedet blir man ikke ferdig med med det første. Skulle man ha lyst eller behov for å klatre andre steder er det ofte bare en kort biltur unna.

Per nå er det flere tusen ruter

Landsbyen Siurana virker for oss nordmenn som ganske ulogisk. Den ligger på toppen av en klippe og plassen er veldig begrenset. Saken er vel at landsbyen er steingammel. Egentlig er vel landsby ikke dekkende heller. Det var vel heller et festningsverk med en landsby, men bare med rester av festningsverket. Historien til Siurana er både interessant og blodig. Det var den siste mauriske befestningen som falt i Katalonia. Det skjedde i 1134-1135, så da forstår man at plassen har noen år på baken. Om ikke historien lokker så kan landsbyen by på litt av hvert, blant annet en restaurant på et hotell som er anbefalt av Michelin-guiden. Et besøk der anbefales på det sterkeste. Ellers er det mange andre spisesteder i regionene som kan by på fantastisk mat. Det er jo greit med det som alternativ hvis klatreformen ikke er med til Spania.

Siuranella_Est

Overnatting:

Camping Siurana (camping og hytter) www.campingsiurana.com

Hotel La Siuranella www.siuranella.com

Mange muligheter i Cornudella de Montsant

Sjekk ellers airbnb da flere bra leiligheter ligger ute der.

Mat:

Det er flere restauranter av ulik kvalitet med ulike åpningstider i selve landsbyen. Et besøk i restauranten til Hotel la Siuranella, Els Tallers, kan absolutt anbefales. Den er anbefalt av Michelin så forvent noe bra. Ellers er det også mange muligheter i Cornudella.

Siurana_landsby
En nydelig gammel by kan friste meg litt byvanding når fingerne blir for såre
Hvem liker ikke å ta bilde av maten sin?
Hvem liker ikke å ta bilde av maten sin?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *