Fosspadlarlauget på Island

Fosspadlarlauget på Island

Etter å ha blitt informert om at prisen på øl var betydelig billigere på Duty Free’n enn i butikken på Island, rusla vi ut av flyplassen med en kajakk full av godsaker. Vi (jeg og Nick Pearce) møtte Helge Martinsen på flyplassen. Han hadde allerede vært på Island ei uke i forveien for å scoute alle elvene, og skalkeskjulte dette med å kalle det ferie med faren sin. Etter å ha hentet ut leiebilen og strippset noe 2×2 tom (takstativ)  til tak-rails’ene var vi klare for å rykke ut til nærmeste foss. Det var blitt kveld, og Helge hadde allerede lagt en glimrende plan om å rusle «20min» opp til noen varme kilder like i nærheten. Terningkast 6 der vi satte i 30 grader varme kilder og drakk pils, etter nesten en times gange.

Hjemmemekka takstativ og klar for tur.

Den første padledagen var vi alle interessert i å finne en litt mindre foss i starten for å friske opp litt fosspadleteknikk. Vi satte kursen mot Faxi, som er en fem-seks meter høy foss med et stort basseng. Vi fikke et raskt møte med turist ration på Island da det var en hel haug med turister, 3 busser, som kom på den lille perioden vi lappet Faxi fossen. Etter uttalige boofs, stomps, plugs og noen freewheels var vi klare for middag og noen timers kjøring i retning av neste elv.

Ordbok for padlere

Lapp; lappet – Padle flere runder, gå opp å padle på nytt flere ganger.
Boof; boofs Padleteknikk der man løfter tuppen på kajakken for å lande flat i bunn.
Stomp Padleteknikk der man presser tuppen på kajakken ned, i sikte på 45 grader, like før man treffer vannet i bunn.
Plugs; å plugge Padleteknikk der man er vertikal i det man treffer vannet i bunn, i samme hellning som vannet.
Freewheel; backfreewheelTricks innenfor padling der man fører kajakken 180 grader vertikalt i luften utenfor en foss, dvs. At man lander baklengs i bunn. Backfreewheel er samme øvelse men motsatt retning, der man starter baklengs og ender opp i rett retning i bunn.
Styla; å style Å ha fin teknikk og treffe den linja man har planlagt.
Kicker; en kickerEn stein/ steinhelle som ligger tilrette slik at man treffer den og får litt ekstra fart og en automatisk boof utenfor fossen.
Scout; å scouteÅ se på et stryk, foss eller elvestrekke for å planlegge eventuell padling.
Longi jon – Islandsk bakevare; islandsk spesialitet som inneholder (ca.) 1.000 kcal. Må ikke forveksles med wienerbrød da den er mye mer usunn. Refereres ofte til som «sendebrød»

Endring i planene

Som de fleste andre øyer har Island kyst i alle himmelretninger, der vannet renner omtrent fra midten av øya og ut til kysten. Island har elver av forskjellig karakter ut ifra hvilken side av øya man er på. For eksempel så er er sørsiden av øya preget av breelver som kjennetegnes av matt grå-blå- ikke gjennomsiktig vatten, hvertfall under smeltesesongen. Nord og øst siden av øya har derimot flere elver som ikke er direkte beførte, og har litt forskjellig landskap som tillater elver å dannes i mindre daler. Generelt er Island geologisk sett perfekt for fossefall. Planene våre var å kjøre så og si direkte til den nord-østlige delen av øya å padle der i starten av turen. Planene ble derimot avbrutt da det tikket inn flere meldinger, blant annet fra lokale Jóhann Hjartarson, om at det var meldt ekstreme vindforhold, 30-35 m/s i høyere strøk. Vi måtte krysse fjellet for å komme oss nordover, og med tre kajakker på taket festen i noen bjelker bestemte vi oss for å avvente noen dager til vinden ga seg.

Pjofafossen i bakgrunnen.

Det var tross alt ikke verdens undergang da det finnes massevis av padling også sør-vest på øya. Disse endringene første oss på en omfatten sightseeing runde og etterhvert til put-inn på Pjofafoss, «the waterfall og thieves» ifølge vår anerkjente guide Helge. Denne 11 meter høye fossen hadde vi allerede merket oss på kartet og var super gira på å sette utfor. Gruppen trengte derimot litt kalibrering i henhold til høyder på ting, noe som vi forsåvidt aldri fikk helt samstemt i løpet av turen. Helge og Nick gikk for plugg’en mens jeg gikk for en boof litt lenger i midten av fossen. Helge var først ut og styla linja med en tett og upåklagelig plugg, jeg var nestemann og gikk for boof’en. Det var først i bunn av fossen jeg innså at høyden faktisk stemte med det som sto på papiret vårt, og at jeg burde kanskje fått tuppen litt mer i retning av en stomp. Det var en temmelig hard landing. Nick, som sto for mesteparten av filmingen og var dermed sist ut, gikk også for plugg’en og styla den.

Hard landing!

Scouting, Longi jon & «small balls falls»

De neste dagene ble fylt med en god del scouting av fosser og sklier av variert høyde og utforming. Vi var blant annet å så på en 14 meter foss som gikk inn i et stort dypt juv med et par fine stryk etterpå. Uheldigvis var den en underspylt grotte i høyre hjørne i landingen. Vi brukte omtrent to timer på å scoute for å prøve å finne en løsning på hvordan vi kunne sette sikring om noen skulle havne der. Vi måtte til slutt innse at det krevdes en ekstra person og et klatretau for å rappellere ned for å sette sikring. Jeg tror alle fikk kjent litt på gruppedynamikken den dagen. Det var kjipt å måtte vende bort fra en så fin foss på grunn av en aldeles liten sannsynelighet for å havne i det høyre hjørnet. Vi diskuterte det at det måtte være en gruppeavgjørelse da det er ville vært utrolig kjipt for de to på land å se tredjemann havne der uten å kunne gjøre noe som helst. Det ble i bunn og grunn en god avgjørelse!

Island er et eldorado for elvepadling

Det var på vei nordover over fjellet at vi kikket ut av venstre vinduet og så denne fine fossen som etterhvert skulle få navnet «small balls falls». Det ble konkludert med at fossen kunne være et sted mellom 5-10 meter der vi sto omtrent en kilometer unna, og etter en kort spasertur ble vi enig om ca. 6 meter høyde. Fossen var av den estetiske sorten med den reneste inngangen nord for Trøndelag. Vi kunne kjenne energien av all Longi jon’ene  vi hadde inntatt dagen før og vendte raskt tilbake til bilen for å ta på oss utstyret.
Tilbake på toppen av fossen sto bursdagsbarnet Helge klar for å fullføre det som muligens er en førstegangspadling. Første runde ble unnagjort med en klassisk plugg og det som fulgt var varierte akrobatiske landinger, med og uten åre. Vi lappa fossen i 1-1,5 time før vi begynt å bli sliten og klar for litt fór!

0 Geologisk er Island perfekt for fossefall.

Goðafoss & Jökulsá á Fjöllum

På turen fikk vi også padlet klassikeren Goðafoss. Denne fossen karaktiseres av sin hesteskoformasjon og høy vannføring. Fossen er kanskje en av Islands største turistatraksjoner ettersom den er rett ved veien. Vi fikk dermed parkert på parkeringsplassen sammen med turistene og brukt den asfalterte gangveien bort til fossen. Noe som virket uvanlig for oss elvepadlere! Det var bort i mot hundre tilskuere da vi satte igang med å padle den høyre kanalen (8 meter) av fossen. Etter ganske mange laps og turist-selfies traverserte vi rundt til elv venstre der fossen er 12 meter høy. Denne forskjellen på 4 meter utgjor en liten forskjell i og med at vi hadde relativt lav vannføring. Etter noe scouting inn-i-mellom turistene gikk jeg opp for å padle først. Jeg kjente litt på nervene før jeg gikk inn i modus, tok et par padletak å padlet utfor. «woohooo!!» sier jeg vist alltid i bunn ifølge gopro’n min og det beskriver godt den sinnsyk gode følelsen etter å ha padlet noe rått! Nick og Helge fulgte etter med eksemplariske linjer, til stor applause fra våre asiatiske tilskuere. I god stil avsluttet vi denne dagen med en klassisk middag på parkeringsplassen!

Et elvestrekke som vi alle tre ble ganske overasket over var Jökulsá á Fjöllum. Etter beta fra Viking rafting dro vi får å padle det som hadde blitt beskrevet som; «en scenisk storvanns-padletur, med et grad 4 stryk, resten rolig grad 3.». Det vi fikk servert var 14 kilometer med storvannspadling grad 4/5! Ettersom det var ingen måler på denne elven var det vanskelig å annslå vannføring, vi hadde nok en del høyere vannføring enn det som beta’n gikk ut ufra og dermed fikk vi litt mer å hanskes med. Det var derimot noe av det kuleste og fineste vi fikk padlet på Island! Helt sinnsyk natur, med vulkanske fjellformasjoner som var enestående selv om vi fikk utforsket mesteparten av øya. Vi fikk nok en gang kjent på hvor heldig vi er som får se slike plasser som er kun tilgjengelig fra elva (varsel: klisje).

Terningkast 6 til denne turen, og selv om det var noen intime stunder med bløt ull og fleece inni i bitteliten SUV, kalde og bløte dager, så tror jeg at vi alle hadde gjort det igjen!

Jack Hembre McDonald (tekst), Helge Martinsen og Nick Pearce.

Fun fact: Den finnes veganske alternativer på så og si alle plasser det serveres mat på Island.

Legg igjen en kommentar