Treningstips fra Zakka

Treningstips fra Zakka

Jeg heter Zakarias Johansen, er 25 år gammel og sykler for Cube Enduro Race Team. Om sommeren blir det mye reising mellom konkurranser og et travelt skjema, så mange lurer på hvordan jeg legger opp treningen min mellom alt som skjer. På bloggen til VPG har jeg skrevet ned noen treningstips og hvordan jeg legger opp treningen om sommeren.
Zakarias Blom Johansen. Foto: Privat
Mesteparten av treningen jeg gjør blir gjort i vinterhalvåret. Ettersom det ikke kjøres noen konkurranser på denne tiden av året, betyr det at jeg har mye tid til å fokusere på kondisjon og styrketrening. Når sesongen starter på våren og sesongen kommer i gang for alvor handler treningen mest om vedlikehold av det jeg har bygd opp gjennom vinteren. Med mange reisedager og ett fullspekket skjema om sommeren er det mye tid som forsvinner, i tillegg er det viktig med hvile mellom racene.
Det er i vinterhalvåret Zakarias legger treningsgrunnlaget for sesongen. Foto: Privat
På sommeren er det mest mulig tid på sykkelen som gjelder. Sykkelteknikk er ferskvare og noe jeg bruker mye tid på. En vanlig uke om sommeren inneholder både trening inne på “gymmen”, intervaller, teknikktrening og langtur. Her er et eksempel på hvordan ei treningsuke på sommeren ser ut for meg:

Treningsuke sommer:

Mandag: Ofte er dette min hviledag, siden det ofte er konkurranser i helgene.
Tirsdag: Styrkeøkt. Max styrke. Det er viktig å trene styrke i sesongen også for å vedlikeholde og forebygge skader. Denne økten inneholder alle de vanligste øvelsene som markløft, benkpress, knebøy osv. Jeg laster på såpass tungt at jeg klarer max 6 repetisjoner med bra holdning.
Onsdag: Dagen starter med 1,5 time på BMX-banen med sykkellek. Dette er topp trening for teknikken og ikke minst så er det morsomt! Etterpå kjører jeg restitusjonsøkt på foam-rulle i ca. 1 time.
Torsdag: Husk oppvarming, 15 minutter. 6×30 sekunders intervaller rett inn i en løype. Dette er en veldig konkurranserettet øvelse som forbereder deg til etapper med syre i beina og høy puls. 3 min hvile mellom. (Alternativt: 6×30 sekunders intervaller, 30 sekunder hvile mellom draga). 15 minutter nedkjøring.
Fredag: Husk oppvarming, 15 minutter. 6×10 sekunders intervaller med 5 minutters hvile mellom draga. Nedkjøring 15 minutter.
Helg: Om det ikke er ikke er konkurranse, legger jeg inn en langtur på 5-6 timer i rolig tempo.

 

Husk å ha det gøy når du trener. Tirsdager er det 90 minutter på BMX-banen før restitusjonsøkt. Foto: Privat
Følg meg på Instagram  @zakarias_johansen !
I helgene er det enten konkurranse eller 5-6 timer langtur på programmet. Foto: Privat

Legg igjen en kommentar